سال هاست که دیگر خودروهای به یاد ماندنی دوو تولید نمی شوند، اما همچنان دارندگان این خودرو در سطح جهان از جمله کشور ما، کم نمی باشد. بدین ترتیب، خدمات و سرویس های تعمیرگاه ها بایستی شامل این خودروها نیز شوند. دیتیلینگ دوو، از جمله این خدمات است که سالانه دارندگان برای ارتقاء ظاهر این خودروها، درخواست می نمایند.
ممکن است تا به حال خودروی دووی خود را دیتیلینگ نکرده باشید، چرا که این نام هنوز آن طور که باید در کشور و تعمیرگاه های داخلی جا نیفتاده است. کافیست تا با مزایای این کار آشنا شوید تا دیگر با چالش های ظاهری خودرو در طول استفاده مکرر در سال رو به رو نباشید. اگر از دارندگان نیسان دوو هستید، در ادامه همراه ما باشید تا با دیتیلینگ خودروی دوو، مراحل آن و نکات مهم در انجام آن به خوبی آشنا شوید.
اتو دیتیلینگ یا همان دیتیلینگ خودرو، به معنای پرداختن به جزئیات خودرو به منظور نوسازی یا بازگردانی ویژگی های ظاهری آن در حد صفر می باشد! حال ممکن است با خود بگویید که چگونه چنین چیزی ممکن خواهد بود.
جواب را خودتان نیز می دانید! در واقع درست است که دیتیلینگ برای خیلی از شماها ممکن است نامی آشنا نباشد، اما مراحل انجام آن که شامل شستشوی کامل دستگاه، پولیش و… می باشد، همگی به صورت جداگانه، سال هاست که انجام می پذیرند و هر کسی یک دفعه هم که شده از مزایای این خدمات برای خودروی خود بهره برده است.
پروسه دیتیلینگ دوو و دیگر خودروهای لوکس و غیر لوکس، معمولاً در بیشتر تعمیرگاه ها به یک صورت طی خواهد شد، اما گاهی ممکن است خدماتی اضافه تر یا متفاوت نیز بر حسب نیاز مشتری ارائه شوند. یکی از این خدمات، صافکاری سطحی می باشد.
در کل بهتر است بدانید عملیات دیتیلینگ خودرو در هر نقطه از دنیا، جزئیات متفاوت خود را داراست. برای مثال، در کشور آمریکا، دیتیلینگ دوو تنها شامل شستشوی خودرو می شود، حال آن که در انگلستان، به صفر شویی خودرو مربوط است.
شاید برایتان عجیب باشد، اما عملیات دیتیلینگ در گذشته تنها شامل شستشوی کامل خودرو می شد، اما امروزه با پیشرفت تجهیزات و مهارت های ترمیم آسیب های خودرو، ضد عفونی سطوح با بخار، پولیش کاری، لیسه گیری و صافکاری جزئی نیز بخشی از این فرایند محسوب می شوند.
این که دیتیلینگ خودروی دووی شما از چه نوع باشد و چه مراحلی را در بر داشته باشد، کاملاً به شرایط خودروی شما بستگی دارد. اگر میزان کثیفی و آسیب ها که شامل خط و خش ها و لکه ها و رنگ پریدگی ها می شوند، تنها شامل بخش های خارجی خودرو باشد، در این صورت نیاز به انجام دیتیلینگ نواحی بیرونی خودرو خواهد بود، در غیر این صورت بایستی دیتیلینگ برای اجزای داخلی خودرو نیز در نظر گرفته شود.
مراحل اصلی دیتیلینگ خودروی دوو، شامل دیتیلینگ خارج خودرو (Exterior Detailing) و داخل خودرو (Interior Detailing) که هر یک شامل مراحل خاص خود که در ادامه به توضیح هر یک پرداخته ایم، می شوند:
بدنه، چراغ ها، آیینه های بغل، دستگیره ها و رینگ ها، مهم ترین بخش هایی هستند که در این نوع از دیتیلینگ دوو بایستی به خوبی به آن ها پرداخته شود. مراحل دیتیلینگ اکستریور دوو را در ادامه شرح داده ایم.
تمیز و عاری از هرگونه آلودگی سطحی نمودن خودرو، پیش از اجرای هر عملیاتی الزامی است، چرا که اگر سطح خودرو کثیف باشد، پس از اتمام دیتیلینگ، ظاهر خودرو کاملاً نامناسب و کثیف به نظر خواهد آمد.
در این مرحله، با استفاده از لنس گان که وظیفه کف پاشی را بر عهده دارد، کف و شوینده های غیر اسیدی را بر روی کل خودرو پخش خواهند نمود، سپس آن را به طور کامل شستشو داده و اجازه می دهند به طور کامل خشک شود. برای خشک کردن سریع تر خودرو می توان از دستمال های میکروفایبر نیز کمک گرفت.
اکنون قصد داریم تا مهم ترین مرحله دیتیلینگ دوو را برایتان شرح دهیم. در این مرحله، بایستی تمامی خط خوردگی ها، لکه ها، رنگ پریدگی ها و در کل هرگونه آسیب سطحی بدنه و اجزای خارجی خودرو را بررسی نمود و پس از آن، با استفاده از ماده پولیش و دستمال یا دستگاه مخصوص، محل اسیب ها را به طور کامل سایید.
پولیش ها با توجه به میزان خاصیت سایندگی خود در دو نوع نرم و زبر موجود می باشند. پولیش های زبر برای آسیب دیدگی های عمیق تر مناسب تر واقع می شوند.
انجام پولیش به دو روش دستگاهی و پدی ممکن است. انجام پولیش با دستگاه، بسیار سریع تر بوده و به نیروی انسانی کمتری نیاز دارد، اما کار با آن تخصصی است و بایستی بدان تسلط داشت. البته زمان مورد نیاز به پولیش خودرو به عواملی همچون تعداد و عمق خط و خش ها، ابعاد و نوع خودرو نیز بستگی دارد.
پوشش های محافظت کننده همانطور که از نامشان پیداست، وظیفه حفاظت از سطح خودرو در برابر رطوبت و خط خوردگی و پس از آن، براق نمودن خودرو را دارند. البته میزان محافظت این پوشش ها با جنس آن ها رابطه مستقیم دارد.
بهتر است بدانید که پوشش های محافظت کننده سرامیکی، بسیار ایده آل تر از واکس که تنها نقش براق کنندگی در دیتیلینگ خودروی دوو را دارد، عمل خواهد نمود.
مراحل دیتیلینگ داخلی خودرو به صورت کلی تفاوت خاصی با دیتیلینگ خارجی ندارند و این تفاوت ها تنها شامل تجهیزات و مواد مورد استفاده خواهد شد. در اولین مرحله، بایستی داخل خودرو به طور کامل تحت نظافت و جارو زنی و گردگیری قرار گیرد.
سپس تقریباً تمام اجزای داخلی خودرو براساس جنس خود، با مواد محافظتی مختلفی پوشش داده خواهند شد. در آخر نیز به منظور القای حس نو بودن خودرو به مشتری، از اسپری های معطر کننده داخل خودرو استفاده خواهد شد.
دیتیلینگ دوو و هر خودروی دیگری، عملیاتی متشکل از تخصصی ترین و پیچیده ترین اعمال است که بایستی برای هر یک وقت زیادی صرف شود و از لوازم استاندارد و باکیفیتی استفاده گردد. طبیعتاً با این شرایط، انجام خودسرانه و بدون تجربه این کار، تنها به خودروی شما و جیب شما ضرر خواهد رساند!
اگر به دنبال تعمیرگاهی متخصص در این زمینه هستید، حتماً به اتوداکار مراجعه کنید. تعمیرگاه تخصصی اتوداکار در تهران، از کادری با تجربه و ماهر برخوردار می باشد که با عملیات دیتیلینگ به خوبی آشنا بوده و بر دستگاه های مخصوص دیتیلینگ نیز تسلط کافی را دارند.
برای مشاوره رایگان با تعمیرکاران مجرب ما در تعمیرگاه تخصصی اتوداکار و دریافت بهترین راهنمایی با شماره زیر تماس بگیرید
021-22883738
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”آیا در دیتیلینگ دوو، لکه های رنگی که با رنگ خودرو یکی شده اند نیز از بین خواهند رفت؟” answer-0=”بله، این لکه های سرسخت را به کمک موادی همچون خمیر کلی، پاک کننده آهن و گرد لنت از روی سطح خودرو پاک خودرو جدا خواهند نمود.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”آیا عملیات دیتیلینگ دوو شامل رنگ کاری نیز می شود؟” answer-1=”خیر، دیتیلینگ تنها شامل تمیزکاری، پولیش کاری و استفاده از پوشش محافظتی واکس یا سرامیکی می شود.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”منظور از عدم استفاده از شوینده اسیدی در دیتیلینگ دوو چیست؟” answer-2=”شوینده های غیر اسیدی، در عین عملکرد قوی خود، به رنگ و بدن خودروی شما آسیب نخواهد رساند، لذا استفاده از آن ها در عملیات دیتیلینگ دوو الزامی است.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]
پشتیبانی اتوداکار در خدمت شماست